Vad händer egentligen när vi dör?

 

De flesta människor har sannolikt ställt sig den frågan någon gång i livet. Inte så konstigt kanske. Det är något som vi alltid undrat. För oss människor, även för de som inte är det minsta spirituella av sig, är det svår koncept att svälja att vi en idag inte kommer att finnas mer. Vi har helt enkelt ett behov av berättelse som förklarar det här, ja och så självklart vad vi egentligen gör här över huvud taget. Vi vill att vårt liv ska ha mening, att det finns en poäng med det vi gör, med det som händer. För varför egentligen göra någonting alls om det inte finns någon slags högre mening med allt? Varför anstränga sig, varför ska man vara en snäll, god och produktiv människa om det skulle vara så att ingenting egentligen spelar någon roll i ett större perspektiv? Ja, varför?

Ingen vet vad som händer n'är vi dör.

Ingen vet vad som händer när vi dör.

Nu är det här frågor som i huvudsak de som är religiösa på ett eller annat sätt brukar föra fram för att visa på det i deras tycke orimliga i att ingen gud eller andevärld skulle existera. Så argumenterade till exempel många av de religiösa och politiska ledare som oroade sig för moraliskt förfall när de västerländska demokratierna började övergång till ett sekulärt samhälle med religionsfrihet en gång i tiden. Man fruktade kalabalik, att folk skulle strunta i alla moralregler och betänkligheter över huvud taget och i princip gå tillbaka till någon slags förhistoriskt grottmänniskosamhälle. Så blev det ju inte. Man rentav av tycka att det som inte klarar av att låta bli att våldta, mörda, plundra, stjäla, slakta och bedra bara för att det saknas en kyrklig överhet som säger nej det där är inte okej har en smula skakig moralisk kompass. Det är faktiskt möjligt att vara snäll utan att någon tvingar en till det eller hur. Kanske är det som är att vara andlig och själslig egentligen.

Eftersom det inte finns några garantier för efterlivet kan det vara klokt att leva i nuet.

Eftersom det inte finns några garantier för efterlivet kan det vara klokt att leva i nuet.

Om du gillar att njuta av livet ska du kolla in japansk konst.